luni, 13 septembrie 2010

O raită prin Brazilia

Ajuns la amiaza la Puerto Iguazu, localitatea argentiniana din apropierea renumitei cascade Iguazu, aveam inca timp pentru o scurta excursie in Brazilia - ghidurile turistice recomanda intai perspectiva braziliana asupra cascadei si abia apoi pe cea argentiniana. De fapt, cascada este un complex de caderi de apa, de o grandoare intr-adevar de neuitat.

In parcul Iguazu din Brazilia am stat cateva ore, mergand cu autobuzele double-deck panoramice pana la oprirea a treia, apoi luand-o pe jos spre punctul de vedere panoramica. Potecile pentru care ma pregatisem cu bocanci sunt de fapt niste alei cu poduri de lemn sau betonate... Cam multi turisti, dar nimic fata de ce aveam sa vad a doua zi in partea argentiniana. Aleea era foarte frumoasa, cu vederi succesive la cascade din ce in ce mai impresionante. Era la un moment-dat un view-point dus cu un pod pana deasupra unei caderi masive de apa, si in norii de apa ridicati de precedenta cadere, a fost un dus ad-hoc bine-meritat. Apropos, chiar daca termometrul nu socheaza prin numarul de grade, pare foarte cald prin padure datorita umiditatii relative de aproape de 100%... Si daca tot am zis de umiditate - o crema anti-insecte e binevenita, altfel sunt multe ganganii infometate - si fiind zona tropical-umeda, acestea vin cu niste riscuri.

Se spune ca ar merita vizitat si barajul de la Itaipu, unde este hidrocentrala cu cea mai mare productie anuala de energie (era si prima ca putere instalata pana la darea in folosinta a noului mastodont chinez), ceea ce nu ma mira dupa ce am vazut cantitatile enorme de apa de la cascade. Hidrocentrala de 14GW produce tot necesarul de energie al Paraguay-ului si un sfert din cel al Braziliei, si este o priveliste impresionanta cu barajul de 8km lungime... Eu n-am mai avut timp sa ajung si acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu