marți, 26 iulie 2011

Karlsruhe - vara?!


Am ajuns la Karlsruhe fix la mijlocul verii, jumătatea lunii iulie adică, plecând dintr-un București topit de cele 35-37 de grade la umbră. Aici, maxime sub 20, nori și ploaie aproape mai tot timpul. De fapt, din câte am înțeles așa e vremea în toată Germania în aceste zile, și în general a doua jumătate a lui iulie și prima din august se nimerește să fie o perioadă ploioasă.

Eu nu am fost încă la Berlin, Frankfurt sau Stuttgart - experiența mea în privința Germaniei se reduce la orașe relativ mici - din această perspectivă, Karlsruhe este tipicul oraș german, curat și îngrijit, cu multe zone verzi și prietenos cu locuitorii.

Pe Kaiserstrasse, artera principală a orașului, trec multe din tramvaiele ”long distance”, care ajung apoi în orășele-suburbii aflate și la 10-20 km de centrul Karlsruhe. Tot acolo sunt magazine de tot felul (de remarcat galeria comercială din vechea clădire a Deutsche Bundespost), iar pe străduțe lăturalnice multe locuri unde se poate mânca bine și acceptabil ca preț. Catedrala Sf. Bernard limitează într-una din capete Kaiserstrasse, la celălalt capăt fiind o statuie a regelui Wilhelm.

Palatul din oraș este înconjurat de un enorm parc, și cu o ”orangerie”, care se termină apoi, spre nord, în pădure. Inițial, toate străzile fuseseră construite radial cu palatul în centru - pe hartă se poate vedea și astăzi acest fapt, în zona până la Kaiserstrasse.

O chestie interesantă este că, deși orașul este destul de mic, s-au apucat să-și facă metrou! Sincer nu prea văd rostul, la cât de bun este transportul public acum, dar având în vedere și cât e de scump, probabil rentează!

Eu am stat într-un ”gasthaus” la 15 km de centrul orașului, în Linkenheim. Mi-au plăcut multe aceste orășele miniaturale, cu case frumoase și îngrijite, unde domnește o atmosferă de liniște și pace. Orășelele sunt legate între ele și prin drumuri ”nemotorizate”, la oarecare distanță de cele pentru mașini, pe care pietoni, rolleri și bicicliști se pot plimba în siguranță și fără a deranja traficul auto.

În concluzie - frumos, dar mi-ar fi plăcut să știu germana! Oamenii de pe-aici nu prea s-au obosit sa facă anunțuri/afișe și în alte limbi, dar ajută turiștii dacă știu engleză.


luni, 4 iulie 2011

Wuppertal

Wuppertal este un mic orășel în partea de vest a Germaniei (landul Renania de Nord - Westfalia), fost oraș industrial la începutul secolului trecut. Chiar mic poate că nu e, la 350 de mii de locuitori, dar dă această impresie prin cartierele de case vechi și aerul pitoresc și liniștit.

Am ajuns acolo într-o duminică la prânz și prima vizită am făcut-o pe unul din dealurile orașului, pe care se aflau un parc și grădina botanică. Plecat dintr-o Românie în plină criză, stresată și isterică, am fost uimit de aerul liniștit de acolo, de oamenii care se plimbau prin parc cu zâmbetul pe buze și nu se grăbeau nicăieri... Sentimentul acesta de liniște nu m-a părăsit tot timpul cât am fost acolo, deși am fost într-o călătorie "de serviciu".

Universitatea din Wuppertal este una destul de mare, cu câteva zeci de mii de studenți. Este construită ca un complex multi-etajat pe un deal de unde se vede foarte frumos orașul. Chiar splendidă priveliștea de pe pajijștea de pe lângă clădiri, sau de pe terase!

Legătura cea mai rapidă între diferite părți ale orașului (care fiind construit într-o vale este foarte lung) este trenul suspendat Schwebebahn, mare parte din traseul lui fiind chiar pe deasupra albiei râului.

Fiind construit între dealuri, este orașul cu cele mai multe trepte publice din Germania, existând foarte multe străzi în trepte.

În apropiere de Wuppertal se află o altă vale, Neanderthal, locul unde a fost descoperit strămoșul nostru cu același nume. Există un foarte interesant muzeu de antropologie acolo și un traseu turistic prin pădure până la locul exact al descoperirii.

Dacă vă nimeriţi prin zonă, o zi-două la Wuppertal pot fi o excursie frumoasă.